Last van gistpuistjes

Al een hele tijd heb ik huidskleurige bultjes rond mijn mond,kin en kaaklijn zitten. Altijd dacht ik dat het gewoon pukkeltjes waren aangezien mijn dermatoloog en huidtherapeut hier niks over zeiden. Totdat ik na wat googlen er achter kwam dat ik misschien wel last zou hebben van gistpuistjes! say what?

Als je last hebt van acne is de talgproductie hoger dan normaal en kan je te maken krijgen met gistpuistjes. Er word vaak een fout gemaakt want gistbultjes is geen acne maar een schimmel. Schimmels zijn overal, iedereen heeft gisten op zijn gezicht, borst en rug maar als er een overgroei aan deze gisten is kan dat zorgen voor problemen.

Ik ben een afspraak gaan maken bij de huisarts en kreeg eerst een crème mee om elke avond op de plekken te smeren waar ik last had. Daar merkte ik vrijweinig van. Ik kreeg meer het gevoel dat het erger werdt. Dus ging ik weer naar de huisarts en kreeg een kuurtje mee.

Het is best een heftige kuur die je zo ongeveer een maand moet volhouden. Misschien wel langer. Je kan zoals elk antibiotica  vervelende klachten krijgen. Denk aan: maagdarmklachten, duizeligheid, onstoken slijmvliezen, overgevoeligheid etc.

Opeens halverwege de kuur kreeg ik een ontploffing aan bultjes. Maar mijn eerste gedachte was logisch. Bij Roaccutane word het ook eerst erger voordat je verbetering ziet. Dus bleef ik hoop houden.

En ja, De bultjes werden minder maar helemaal weg is het zeker niet. Gistbultjes zijn moeilijk aan te pakken. Er wordt aangeraden zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. En dat is best een opgave. Vette creme’s en hardnekkige reinigers kan je beter vermijden. En een vochtig klimaat doet ook niet veel goeds voor je gezicht. Ik hoop iets tegen te komen waardoor het helemaal verdwijnt.

Heb jij ook last van gistbultjes? Wat doe jij er tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *