Ik krijg puistjes van zonnebrandcréme

Héél stiekem ben ik een beetje bang voor zonnebrandcréme. En heel stiekem gebruik ik het bijna nooit, behalve als ik echt ga zonnen wat dan weer niet zo vaak voorkomt.

Als ik op vakantie ben gruwel ik van het laagje zonnebrandcréme wat ik moet smeren. Altijd het gevoel hebben dat mijn acne erger werd en ik kreeg een verstikkend gevoel op mijn huid. Dat schreeuwde om de zonnebrand laag te verwijderen. Klopt niet helemaal natuurlijk en het zit ook in mijn hoofd. Ik zal toch niet de enige zijn die dit heeft? Altijd word er geroepen dat je elke dag zonnebrand moet smeren en ben het daar natuurlijk mee eens. Wie ben ik om dat te ontzeggen.

Elke dag een spf smeren zorgt voor het verminderen van rimpels, pigmentvlekken en verslapping tegen. En dat willen we allemaal. Maar als je zo’n last hebt van acne en je smeert zonnebrandcréme op, heb je waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je huid erger werd door het gebruik van zonnebrandcréme. Want de créme was waarschijnlijk te vet en verstopte je huid en in combinatie met de zon die je acne weer erger maakt is al helemaal een ramp. Nu ben ik altijd op zoek naar nieuwe zonnebrand die zo licht mogelijk aanvoelt op mijn gezicht.

Nu ben ik erachter gekomen dat je twee soorten zonnebrandcrémes hebt. Namelijk één met chemische filters en  één met minerale filters. Ik moest even goed onderzoeken wat het nou precies inhield want ik vond het aardig ingewikkeld. Het belangrijkste wat ik eruit heb opgepikt is dat chemische zonnefilters de huid kunnen irriteren. De filters zorgen ervoor dat je huid opwarmt wat er weer voor zorgt dat de acne bacterie kan groeien. Sommige ingrediënten kunnen verder het lichaam doordringen en in onze bloedbaan terecht komen om de hormoonhuishouding te verstoren. Ik vond dat best eng klinken! De filters die dat zijn en je zeker zou moeten vermijden zijn oxybenzone en benzophone-3.

Minerale zonnefilters werken minder irriterend voor de huid. Dus als je last hebt van acne of een gevoelige huid kan je beter naar minerale zonnebrand kijken.  Een nadeel is dat ze sneller een doffe, witte gloed achterlaten. De meest voorkomende filters zijn titatium Dioxide en zinc Oxide. Ik heb momenteel de zonnebrandcreme van emerginC aangeschaft waar deze twee filters in zitten en ga proberen elke dag te smeren.

Ik heb mijn best gedaan om het zo kort en simpel mogelijk te houden. Het is dus belangrijk om te kijken wat voor zonnebrand je gebruikt, is de créme vettig, plakkerig, zit er een sterke geur aan, wat voor filters worden er gebruikt en lekker elke dag smeren!

Vertel, gebruik jij elke dag een zonnebrandcréme? Of maak je je er niet druk om? 

LFS, Liza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *